Dnes důvod k úsměvu máte! Velikonoce jsou tady. Jupí!
Odstartovali jsme Velikonoce s Dobrodruhem! Je super, že jste s námi. Nejdřív si přečtěte, jak to bylo s Ježíšem a Jidášem! A pak si jidáše upečte podle našeho vyvoněného receptíku.
TRADICE
V tento den byl dobrák Ježíš zrazen křivákem Jidášem. Jidáš údajně udal Krista za 30 stříbrných. A ještě se k tomu na Ježíše mračil a škaredil! A odtud prý pochází název tohoto dne.
Pověry varují! Nemračte se o Škaredé středě. Nebo vám to zůstane. A to nechcete.
Pojďme se podívat se na další zvyky a tradice spojené s tímto dnem:
- Škaredé středě se ještě říká Sazometná. To proto, že se tento den mají vymetat komíny. Pozor, nepleťte si to se středou Popeleční. Ta totiž zahajuje období 40 denního půstu před Velikonocemi.
- Hospodyně pekly jidáše. Proč zrovna Jidáše, když právě Jidáš za všechno může? Kristův učedník Jidáš obdivoval svého mistra a chtěl, aby vedl válku proti Římanům a stal se králem Izraele. Neunesl ale zklamáni, když mu jeho učitel řekl, že o světskou moc a bohatství nestojí. A udal ho. Nedokázal však nadále žít se svým svědomím a oběsil se. Jidáše svým tvarem mají připomínat oprátku, na které se jeden z Apoštolů oběsil. Jí se namazané medem a zapíjet by se měly mlékem. My pro vás samozřejmě máme recept od našich malých kuchaříčků.
AKTIVITA
Upečte jidáše. Máme pro vás skvělý recept, který pro nás připravila Danča z blogu @trivkuchyni. Kdyby se vám nechtělo péct jidáše, upečte a nazdobte velikonoční perníčky. Holčičky vám ve videu ukážou, jak na to!
RECEPT NA JIDÁŠE:
Co budeme potřebovat?
500g hladké mouky
100g změklého másla
2 žloutky
300ml 12% smetany
100g cukru
30g droždí
špetka soli
citrónová kůra
1 vejce na potření
lžíce medu a lžíce másla na dokončení
Jak na to:
Všechny suroviny si připravíme z lednice asi hodinku před pečením.
Připravíme si kvásek z poloviny smetany , lžíce mouky, lžíce cukru a droždí.
Mezitím si do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr, špetku soli, citrónovou kůru a nakonec hotový kvásek, zbytek smetany, žloutky a měkké máslo.
Použijeme hnětací hák a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě kynout.
Počítejte s tím, že bude kynout pomaleji než klasické kynuté těsto kvůli tučnější smetaně...
Vykynuté těsto zpracujeme a vyválíme si jednotlivé tvary - fantazii se meze nekladou :)
Necháme na plechu ještě 20 minut kynout a těsně před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme asi 15 minut na 190°C.
Během pečení si rozpustíme lžíci másla a medu a ihned po upečení potřeme směsí hotové jidáše.
Počítejte s tím, že budou lepkavé, ale dodá jim to na chuti a vláčnosti.
Podle tradice se jidáše jedí na Zelený čtvrtek, tak dobrou chuť!
VIDEO RECEPT NA VELIKONOČNÍ PERNÍČKY
A až půjdete na výlet, tak si perníčky a jidáše můžete vzít v těchto krásných svačinových boxech.
Velikonoční nadílka